Rijksmonument klaar voor de toekomst

Den Kaat 2 is een voormalige boerderij in het buurtschap den Kaat in het Reestdal, iets ten noorden van Balkbrug. 20 jaar na de beëindiging van het agrarisch gebruik is besloten een nieuw hoofdstuk toe te voegen aan een lange geschiedenis van verbouwingen en aanpassingen aan wijzigende omstandigheden. Inmiddels is het grootste deel van de verbouwing achter de rug. Het casco is gerenoveerd en de constructie verstevigd. Het hoofdgebouw is opgedeeld in drie woningen en een kleine schuur op het erf is omgebouwd tot gastenverblijf. In het ontwerp is flexibiliteit ingebouwd die toekomstige ontwikkelingen mogelijk maakt, zoals bijvoorbeeld kleinschalige bedrijfsactiviteit aan huis.

Bij een functiewijziging van een monumentale boerderij is het zoeken naar de juiste balans tussen behoud van het bestaande karakter en het toevoegen van voldoende wooncomfort en lichttoetreding. De ingrepen in de gevels zijn minimaal geweest en het onderscheid tussen ‘voor- en achterhuis’ is gebleven. Uitgangspunt voor de indeling van de deel tot woning is de ruimte zo open mogelijk te houden zodat de robuuste gebintconstructie maximaal zichtbaar blijft.

Isolatie is een noodzaak om het gebouw energiezuiniger en naar hedendaagse maatstaven bewoonbaar te maken. Voor isolatie van de gevels zijn natuurlijke vochtregulerende materialen gebruikt zoals houtvezelplaat in combinatie met leemstuc. Er is veel gewerkt met bestaand materiaal. En omdat (zoals van oudsher gebruikelijk) op deze boerderij nooit iets bruikbaars is weggegooid, was dat materiaal ruimschoots voorhanden. Het is leuk ook in dit opzicht de traditie van hergebruik voort te kunnen zetten.

Terug naar denkruimte