Wat mist Zwolle

`Wat mist Zwolle?´

Tijdens de architectuurbiënnale Zwolle 2014 heeft in de Broeren een Pecha Kucha-avond plaatsgevonden, waarin de Zwolse architecten hun visie geven op de vraag `Wat mist Zwolle, welk gebouw of welke functie moet er aan de stad worden toegevoegd?´. Een interessante aanleiding om eens kritisch met ons team te discussiëren over de stad Zwolle.

Onze stelling is: ‘Zwolle doet te weinig met haar water.’ Zwolle is een Hanzestad en dankt die betekenis aan het feit dat ze aan de andere Hanzesteden is gekoppeld via het water. Wij zijn ons er tegenwoordig nauwelijks meer van bewust welke betekenis het water voorheen voor de samenleving had. Het openbare leven speelde zich er voor een groot deel af. In het Stedelijk Museum Zwolle hangen schilderijen waarop te zien is hoe het water fungeerde als poort naar de stad, hoe de schepen via het Zwarte Water de stad benaderden richting Rode Torenplein, de Thorbecke gracht en de Melkmarkt om de stad te bevoorraden.

Hoe treurig is het te constateren dat juist op en naar deze plek gezien de stad nu zo’n desolate aanblik heeft. Het Rode Torenplein is een kale, lege ruimte van waaruit er nauwelijks relatie gelegd wordt met het water. Sterker nog, als er evenementen plaatsvinden keren zich die doorgaans met de rug naar het water. En dat terwijl deze locatie ook in de huidige tijd de eerste blik op de binnenstad biedt vanaf de belangrijkste aanrijroutes naar het centrum.

The next step moet dus volgens ons bureau zijn deze identiteit opnieuw op de kaart zetten, het water herontdekken als toevoeging van het culturele leven. Als eerste stellen we daarom voor om de relatie van het Rode Torenplein met het water te verbeteren, zodanig dat het water te ervaren is als je vanuit de Melkmarkt richting de gracht loopt. Vervolgens willen we het water meer onderdeel van de binnenstad laten zijn door ook de overkant bij het centrum te betrekken. De waterkanten opwaarderen met plekken om elkaar te ontmoeten, bijvoorbeeld in een folly, een muziektheater al dan niet in de open lucht, een plek om te luieren, van het uitzicht genieten en zonnen.

Hoe deze ambitie te verwezenlijken in een tijd waarin weinig investeringen gedaan kunnen worden? Door te denken in hergebruik. We hebben nog een flexibel demontabel paviljoen leegstaan in het voormalig Ecodrome. Een prima gebouw voor een nieuwe toekomst aan de stadsgracht van Zwolle.

In onze Pecha Kucha presentatie op de architectuurbiënnale hebben we bovenstaande visie verbeeld. Geïnspireerd door de rol en het belang van water voor deze Hanzestad heeft Hanneke Rinkel het antwoord van Sacon gepresenteerd op de vraag ‘Wat mist Zwolle?’.

bekijk hier de hele presentatie als PDF.

Datum: 21 juni 2014

Terug naar denkruimte