donderdag 15 juni 2017

Duurzaam Gebouwd bij Enexis in Zwolle

In augustus 2016 leverden de bouwbedrijven Trebbe en Van Wijnen het bovenregionale, energieneutrale kantoor van Enexis op: deels renovatie, deels nieuwbouw. Tijdens Duurzaam Gebouwd Op Locatie over Renovatie en Transformatie blikten enkele partijen terug op dit project. “Met eenvoudige ingrepen hebben we een score van BREEAM-NL Excellent gehaald.”

Sacon-architect Margret Drok over het ontwerp. “In dit gebied van Zwolle heeft deze locatie al veel groene kwaliteiten. Die hebben we zo optimaal mogelijk gebruikt.” Wat betreft het gebouw heeft Enexis 1/5 deel kunnen hergebruiken. “Dat komt uit het oudste gedeelte van het gebouw dat in de jaren 60 is gebouwd”, legde ze uit. “Dat was nog goed opnieuw te gebruiken en aan te passen naar flexibel werken. Het deel dat uit de jaren 80 stamt, was goedkoop gebouwd en hebben we gesloopt.”

Van BREEAM ‘Very Good’ naar ‘Excellent’

Om te zorgen voor de gewenste BREEAM-score, heeft ze alle verduurzamingsmaatregelen direct geïntegreerd in een goed concept. “Het doel hiervan is om alle maatregelen op een logische manier mee te nemen”, gaf ze aan. “Dat leidt dan automatisch tot een goede BREEAM-score. We zijn gestart met het niveau ‘Very Good’, met daarbij de mogelijkheid om ‘Excellent’ te halen.”

Lees hier het hele verslag

Terug naar nieuws