dinsdag 15 september 2015

Virtual Reality in de Architectuur

Virtual reality is een lang bestaande term die nu voor de architectuur en de bouw interessant wordt en naar ons idee binnenkort een grote vlucht gaat nemen.
Toekomstige bouwplannen, studies naar verschillende bouwvolumes en variatie in gebouwindeling worden tijdens het ontwerpproces nog veelal “traditioneel” op papier besproken en beoordeeld. Dit is een heldere en effectieve manier van werken en aangevuld met perspectieven geeft dit een goed beeld van het ontwerp.

Met de komst van BIM (gebouw-informatie-model) beschikt de architect tegenwoordig al in een vroeg stadium over een digitaal 3D gebouwmodel. Dit biedt kansen voor het presenteren van een driedimensionaal ontwerp.

De 3D- informatie kan op een beeldscherm worden getoond, maar met de huidige virtual reality mogelijkheden wordt de presentatie van een ontwerp voor de opdrachtgever een belevenis.

Bij virtual reality krijgt de gebruiker een bril op waardoor hij/zij van de werkelijke wereld is afgeschermd.

De 3D bril toont beelden waardoor je door je hoofd te bewegen direct kunt rondkijken in de virtuele wereld. Op deze manier kan een ontwerp beoordeeld worden alsof het er al staat en ben je voor je voor je gevoel echt in een andere wereld.

Met een “druk op de knop” kan Sacon al een virtual reality-omgeving creëren en kan dus kennis gemaakt worden met virtual reality. Wij gebruiken hiervoor de Card-board van Google en een willekeurige smartphone.

Voor nog meer beleving wordt er gebruik gemaakt van een “Oculus Rift”, een VR-bril die voor een nog betere ervaring zorgt.

Een leuke referentie naar de laatste stand van de techniek is de uitzending van “de wereld draait door” van 10 september 2015

Neem contact op voor nadere informatie met Mark Winkler 038-4221050

Terug naar nieuws