De Ambelt, Zwolle

De Ambelt, Zwolle

In het groen, aan de voet van een uitgestrekt grasveld, staat een vierklassig schoolgebouw. Het schoolgebouw maakt onderdeel uit van scholencomplex de Ambelt, die diverse schoolgebouwen in een parkachtige setting heeft gesitueerd. Dit vierklassige schoolgebouw voldeed niet aan de huidige ontsluitingseisen en er was drastisch behoefte aan extra ruimte.
Het ontwerp voor de nieuwe aanbouw voorziet in de vraag naar een externe gang, een personeelsruimte en twee studiebegeleidingruimtes. De toiletvoorzieningen zijn opnieuw ingedeeld en bekleed. Zij vormen nu stoere sanitaire boxen, die als zodanig herkenbaar zijn in zowel het interieur als ook in de gevel.

Het nieuwe entreegebouw wijkt bewust af van de bestaande bebouwing en maakt op eigenzinnige wijze een relatie met het omringende groen.

De gevel is opgebouwd uit groene gevelplaten, afgewisseld met openingen van gekleurd glas. Het decoratieve gevelscherm van strekmetaal wordt ter plaatse van de gevelopeningen met helder glas als een kader naar binnen toe gevouwen.

Door de plaatsing van de gang is een patio ontstaan die meedoet in het groene concept, maar die de aanbouw ook een licht en luchtig karakter geeft. De combinatie van diverse frisse materialen van uiteenlopende transparantieniveaus, maakt de nieuwe aanbouw tot een spannend gebouw dat een nieuwe impuls aan de omgeving geeft.

Opdrachtgever
De Ambelt, Zwolle

Opdracht
Kleinschalige uitbreiding van een vierklassig schoolgebouw

Realisatie
2009

Terug naar projecten