De Bem, Zevenaar

Het plan bevat een verscheidenheid aan woningtypen: rijwoningen, twee-onder-een-kap woningen, geschakelde woningen en vrijstaande woningen. Uitgangspunt bij het ontwerpen was het bieden van veel variatie tussen de woningen in vorm en grootte én tegelijkertijd een buurt met samenhang en een eigen identiteit te realiseren. Om dit te bereiken zijn de woningen getekend als ‘familie van elkaar’. Niet alleen in materiaalgebruik en in kapvorm, maar ook in de detaillering zijn veel overeenkomsten tussen de verschillende typen.

'Zonnig wonen'

Sacon heeft zich bij het ontwerpen van de woningen laten inspireren door het thema uit het stedenbouwkundig plan van ‘zonnig wonen’. In eerste aanblik is dit al zichtbaar in de zonnig wit gekleurde zuidgevels in contrast met de overige bruin gemetselde gevels. Maar ook in de indeling van de gevel is er onderscheid: aan de zuidzijde hebben de woningen een groter glasoppervlak om optimaal gebruik te kunnen maken van de zonnestraling. In de noordgevels is een kleiner glasoppervlak. Daarnaast wordt het verschil met de zuidgevel vergroot doordat de kap doorloopt in het gevelvlak. Een witte omranding over twee verdiepingen geeft de noordgevels een accent ter plaatse van de voordeuren.

Op bijzondere plekken in de verkaveling zijn speciaal voor die plek ontworpen typen. De geschakelde woningen in de aanrijroute naar de wijk zijn een kwartslag op het kavel gedraaid, waardoor de asymmetrische kap zichtbaar wordt en het beeld bepaald. Langs de Singel zijn bijzondere hoekwoningen van de rijwoningen ontworpen. De zijgevel is op deze plekken voorgevel geworden en markeert zo de inritten van de verschillende woonstraten.

Opdrachtgever
Bemog Projektontwikkeling

Opdracht
27 sociale huurappartementen
4 maisonnettes
28 rijenwoningen
12 twee-onder-een-kapwoningen
5 vrijstaande woningen
13 luxe appartementen

Realisatie
2017

Terug naar projecten