De Veerkracht, Amsterdam

De schetsvisie vervangende nieuwbouw is voor de gereformeerde basisschool de Veerkracht in Amsterdam Nieuw-West. Naast de school zijn ook een gymzaal, kinderopvang en ontwerp van de buitenruimte onderdeel van het programma. De locatie is in de westelijke tuinsteden die ontworpen zijn met de idealen ‘licht, lucht en ruimte’. De school vormt door haar maat en heldere hoofdvorm een schakel tussen de omliggende hoog- en laagbouw.

Steekwoorden voor het ontwerp zijn ‘veilig, geborgen, gastvrij en open’. Goed rentmeesterschap is een belangrijk uitgangspunt. Het plan faciliteert een flexibel gebruik van het gebouw, met plekjes waar de kinderen zelf of in groepjes met elkaar kunnen werken buiten de klas, maar met goed toezicht. Korte looplijnen en lange zichtlijnen maken het gebouw kindvriendelijk. Hart van de school is de aula, welke geschakeld kan worden aan de gymzaal en de ontmoetingsruimte, geschikt voor vieringen met de hele school.

Opdrachtgever
GPO west Nederland, Alphen aan den Rijn
GBS Veerkracht Amsterdam Nieuw-West

Opdracht
Besloten prijsvraag
Schetsvisie basisschool, gymzaal en kinderopvang

Ontwerp
2014

Terug naar projecten