De Venus, Zwolle

Verzorgingshuis De Venus ligt op een beeldbepalende plek aan een belangrijke invalsweg van Zwolle. Vanuit Hattem komend, gelegen aan de voet van de IJsselbrug met uitzicht op de uiterwaarden van de IJssel en grenzend aan het park Het Engelse Werk.

Het huidige verzorgingshuis voldoet niet meer aan de eisen van de tijd en zal grotendeels vervangen worden door nieuwe (zorg)appartementen. Een klein aantal koopappartementen zal vooralsnog worden gehandhaafd en moeten in het nieuwe plan worden ingepast.

Uitgangspunt bij de planontwikkeling op deze prominente plek is de groene kwaliteiten van de locatie optimaal te benutten en het wonen aan de rand van het Engelse Werk en aan de uiterwaarden zoveel mogelijk beleefbaar te maken. Het stedenbouwkundig plan omvat verschillende woongebouwen in een parkachtige omgeving. De afzonderlijke gebouwen vormen samen een eenheid te midden van bomen, graspartijen en beplantingsvakken. De algehele uitstraling van ‘De Nieuwe Venus’ weerspiegelt daarbij de rijke traditie van de ontwikkeling van buitenplaatsen en uitspanningen in dit deel van Zwolle. De bebouwing wordt, meer dan nu, onderdeel van Het Engelse Werk. Door de diagonale plaatsing van de gebouwen ten opzichte van de weg, ontstaan er lange zichtlijnen naar het achterliggende gebied. Veel woningen hebben zicht op de uiterwaardenzone langs de IJssel. Tussen de gebouwen liggen gemeenschappelijke (verblijfs)ruimten.

Opdrachtgever
Zorginstelling Driezorg en gemeente Zwolle

Opdracht
Stedenbouwkundig plan herontwikkeling ‘De Venus’

Ontwerp
2013

Terug naar projecten