Klassiek dorpsschooltje, flexibel in 'Fris'

Rondom een pleintje vormen kerk, pastorie, school, dorpshuis en café een typisch dorps ensemble. Het bestaande, te grote schoolgebouw was niet meer exploitabel en is vervangen door een kleiner schoolgebouw. Passend op deze plek is een klassiek dorpsschooltje. Dit is tot stand gebracht door gebruik van baksteen met witte stucwerk randen, een met pannen gedekte kap en smalle hoge ramen.

Het interieur is compact, open en flexibel in gebruik. De organisatie van de ruimtes sluit aan bij eigentijdse onderwijsconcepten, waarbij de leerlingen in niveaugroepen instructie krijgen en veelal zelfstandig in groepjes en individueel verder werken. De drie groepslokalen liggen rondom een centrale ruimte met flexibele werkplekken. Een vide verbindt de ruimte met de verdieping met nog meer open werkplekken en met de team- en spreekkamer. Kasten en scheidingswanden zijn integraal mee ontworpen, zodanig dat er vanuit elke ruimte overzicht is.

Het binnenklimaat voldoet aan de norm “Frisse scholen klasse B”. Installaties zijn onzichtbaar weggewerkt achter de knieschotten onder de kap. Extra zijn de zonnepanelen die integraal in het pannendak aan de zuidzijde zijn opgenomen.

Dit project is uitgewerkt in BIM.

Opdrachtgever
Catent, Zwolle

Opdracht
Basisschool

Ontwerp
2013

Realisatie
2014

Terug naar projecten