Villa Berggierslanden, Meppel

Het landhuis is gelegen aan de rand van de wijk Berggierslanden te Meppel en vormt de overgang tussen stad en natuur en landschap. Het gebouw maakt een onderdeel uit van een reeks hoogteaccenten aan de rand van de wijk, gelegen langs de Hoogeveense vaart, die de wijk begrenst. Het landhuis is vormgegeven als een bestaand element in het landschap, dat is opgenomen in de nieuwe woonwijk.
De overgang en het contrast tussen stad en landschap is vertaald in een concept van een borg of veste, een bastion gelegen in de natuurrijke omgeving. Het bastionkarakter van het gebouw komt tot uiting in een stevige ontoegankelijke plint, waarin de stallinggarage en bergingen zijn ondergebracht. Verder is het landhuis gelegen op een eiland omgeven door water en slechts bereikbaar via een brug. Deze brug vormt tevens de ruimtelijke verbinding met de woonwijk.

De voorzijde van het landhuis is gericht op de wijk, vanuit de appartementen zelf is er prachtig uitzicht op het omringende landschap en het aangrenzende natuurgebied. In de beide dakappartementen is het wonen onder de hoge kap voelbaar gemaakt. De historische referentie van de borg is vertaald in een eigentijds vormgegeven gebouw, waarin de klassieke beeldkenmerken opnieuw gematerialiseerd zijn.

Opdrachtgever
AM Wonen Zwolle

Opdracht
8 luxe appartementen

Realisatie
2007 – 2008

Terug naar projecten