Waterbuurt, Heerenveen

De Waterbuurt is een wijk, welke dateert uit de 70-er jaren en is gelegen aan de rand van Heerenveen. Zoals vele wijken uit die tijd valt deze te karakteriseren door eenzijdigheid van woningaanbod en monotone straatbeelden. De woningcorporatie beheerde er 349 eengezinswoningen, welke, door water gescheiden, over drie kleinere buurtjes verspreid lagen. Lopend door de wijk was de problematiek afleesbaar; deze betrof zowel de stedenbouwkundige opzet als de technische staat en de eenzijdigheid van de woningen.

Enkel renovatie bleek de wijk onvoldoende toekomstperspectief te bieden, ondanks het feit dat de wijk circa tien jaar geleden reeds gedeeltelijk een gevelrenovatie had ondergaan. Sacon heeft de wijk grondig geanalyseerd en een plan van aanpak opgesteld, waarin naast een aantrekkelijke wijk tevens meerdere doelgroepen op een goede wijze gehuisvest kunnen worden. Een verdeling in koop en huur zorgen eveneens voor een differentiatie in marktsegmenten.
Door het totaal van maatregelen is de Waterbuurt veranderd in een buurt met een duurzaam karakter en een nieuwe identiteit met de nodige afwisseling.

Opdrachtgever
Accolade

Opdracht
Stedenbouwkundige herstructurering
Herinrichting woonomgeving
Renovatie 267 woningen
Nieuwbouw 62 woningen
Sloop 82 woningen

Realisatie
2006

Terug naar projecten