Energieneutrale Hospice in Zwolle

Het Hospice is een woonvoorziening waar mensen in de terminale fase van hun leven hun laatste tijd door kunnen brengen als dat thuis niet mogelijk of wenselijk is. Thema’s als rust, warmte, huiselijkheid, comfort, jezelf kunnen zijn en samen zijn, zijn belangrijke uitgangspunten.

De locatie van het Hospice is tussen de Ceintuurbaan en de Wipstrikkerallee. De kavel ligt in een groene omgeving met hoge bomen en brede bermen. De inrichting van de tuin sluit hierop aan.

De entree is uitnodigend. Deze ligt terug ten opzichte van de dakrand, waardoor er een overdekte buitenruimte voor de voordeur is. Bij binnenkomst heeft de bezoeker een doorzicht naar de besloten tuin. Links van de entree zijn de kamer van de coördinator en de gemeenschappelijke huiskamer. Rechtsaf is richting de gastenkamers en de ondersteunende voorzieningen. De verkeersruimte is meer dan een route van A naar B, het nodigt ook uit om even te zitten en naar buiten te kijken of de benen te strekken.

De gemeenschappelijke huiskamer en de gastenkamers hebben een lessenaarsdak, waardoor het plafond hier hoger is dan in de rest van het gebouw. Er is letterlijk meer lucht en ruimte in deze voor de gebruiker belangrijke ruimtes. Aan de tuinzijde heeft elke kamer een besloten en overdekt terras, waar de gebruikers in relatieve privacy ook met hun bed gebruik van kunnen maken. Het plan is uitgewerkt als energieneutraal plan.

Dit project is uitgewerkt in BIM.

Opdrachtgever
Openbaar Belang, Zwolle
Stichting Hospice, Zwolle
Nijhuis, Zwolle

Opdracht
Hospice met 5 gastenkamers

Realisatie
2015

Terug naar projecten