Villa Berggierslanden, Meppel

Aan de rand van de wijk Berggierslanden te Meppel hebben we een appartementengebouw ontworpen dat onderdeel uit maakt van een reeks hoogteaccenten langs de Hoogeveense vaart, die de wijk begrenst.

Het stedenbouwkundig (basis)plan voorzag reeds in appartementen op deze plek in de wijk. Wij hebben voorgesteld om de waterstructuur zodanig aan te passen dat als het ware een eiland ontstaat waardoor gebouw en omgeving een geheel eigen identiteit krijgen. Het appartementengebouw is daarbij vormgegeven met een borg of havezathe als referentie. Aan de rand van de nieuwe woonwijk vormt het een nieuw, herkenbaar element in het landschap.

Het autonome karakter van het gebouw komt tot uiting in een stevige ontoegankelijke plint, waarin de stallinggarage en bergingen zijn ondergebracht. Het gebouw is bereikbaar via een brug. Deze brug ligt in het verlengde van een woonstraat en vormt de ruimtelijke verbinding met de woonwijk.

De voorzijde van het landhuis is gericht op de wijk, vanuit de appartementen zelf is er prachtig uitzicht op het omringende landschap en het aangrenzende natuurgebied. In de beide dakappartementen is het wonen onder de hoge kap voelbaar gemaakt. De historische referentie van de borg is vertaald in een eigentijds vormgegeven gebouw, waarin de klassieke beeldkenmerken opnieuw gematerialiseerd zijn.

Contact opnemen