Feestelijke start proeftuin aardgasvrij Nagele
Juni 2021
Nagele wordt een van de eerste zelfvoorzienende dorpen van Nederland met een innovatief systeem voor de opslag van warmte. Op 24 juni jl. werd de start van de realisatie op feestelijke wijze ingeluid. Met de uitvoering van het winnende prijsvraagontwerp Nagele in Balans van SACON, BOOM-Hoogers, Innax en Hocosto zet de energiecoöperatie Energiek Nagele ( i.s.m. gemeente Noordoostpolder en woning-corporatie Mercatus) de traditie van experimentdorp Nagele voort. Acht woningen en een voormalig schoolgebouw zullen deze zomer al hun eigen warmte gaan opwekken en opslaan. Wethouder Marjan Uitdewilligen, directeur Mercatus Ton Beurmanjer en Eva, bewoonster van Nagele mochten gezamenlijk de openingshandeling verrichten.
De wijze waarop de woningen aangesloten worden op het systeem vormt een van de innovatieve aspecten van het concept. Door de toevoerleidingen naar de collectoren en de leidingen voor de huisaansluitingen van de woningen via het dak te laten lopen worden veel energie en kosten bespaard en ervaren de bewoners weinig overlast bij de transitie van aardgas naar warmte. Het ontwerp van de zonneschoorsteen en herontwerp van de dakrand is uitgevoerd door SACON architecten. Hiermee zijn de woningen bouwtechnisch verbeterd (o.a. oplossen koudebruggen) en is de architectuur teruggebracht in oorspronkelijke staat. In samenspraak met HoCoSto zijn de zonnecollectoren op het dak zo geplaatst dat ze geen afbreuk doen aan de architectuur van de ‘’Notabelenwoningen’’ en het voormalig schoolgebouw en rijksmonument ‘’de Acht’’.
Om te komen tot realisatie moesten verschillende juridische, technische en financiële hindernissen worden genomen terwijl ondertussen het draagvlak bij de bewoners behouden moest blijven. Om hun kennis en ervaring te kunnen delen met anderen is dit proces door Energiek Nagele vastgelegd in een prachtig boekje, ‘’Nagele in Balans, een duurzaam reisverslag’’. Tijdens de bijeenkomst reikte Rutger Bergboer, voorzitter van Energiek Nagele een exemplaar uit aan Jos van Dalen programmadirecteur PAW bij BZK. Het project is mede tot stand gekomen met ondersteuning van het Programma Aardgasvrije Wijken en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.
Zie ook de nieuwsberichten:
De Stentor
Architectuurlokaal