Sjouke Westhoff Architect i.s.m. SACON tekenen winnend ontwerp OAT Terminal Sluisbuurt Amsterdam

Op Zeeburgereiland zal een uniek stuk Amsterdam ontwikkeld worden: de Sluisbuurt. Deze buurt, met uitsluitend hoogbouw, kenmerkt zich door dichtheden, van ongeveer 375 woningen per hectare, die in Amsterdam nog niet eerder zijn ontwikkeld op deze schaal. Op het gebied van afvalscheiding zijn er zowel gemeentelijk als landelijk ambitieuze doelstellingen. Daarom is de gemeente voor de Sluisbuurt op zoek gegaan naar een nieuwe manier van afval inzamelen door middel van een ondergronds afvaltransportsysteem (OAT).

De Terminal, gesitueerd naast de Piet Heintunnel, krijgt een markante ligging in een (toekomstig) park. De Terminal is vormgegeven als een geslepen diamant, met een accent naar de waterzijde en schuin aflopend naar de parkzijde. Door de vrije ligging is de terminal zichtbaar van alle zijden met het dak als vijfde gevel. De gevels zijn transparant en bieden inkijk en doorzicht. Op het dak zijn PV panelen aangebracht, die volledig geïntegreerd zijn in de huid van het gebouw.  De terminal vormt architectonisch een ensemble met ‘de lokale helden’, zoals het Boostergemaal en servicegebouw van de Piet Heintunnel.

Het technisch ontwerp, beheer en onderhoud van de OAT wordt uitgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf, MariMatic uit Finland. Uitvoering door Van Schie uit Mijdrecht.

Link naar MariMatic
Link naar Sjouke Westhoff Architect

Laatste nieuws