Gelderse Hout, Lelystad

Opdrachtgever
Triade Lelystad

Opdracht
Groepswoning met 8 MVG wooneenheden en kantoorruimten

Ontwerp
2020

Categorie
Zorg

Aan de Gelderse Hout, midden in een bosstrook aan de rand van Lelystad, zijn op het terrein van een voormalige zuivelboerderij kleinschalige woongebouwen en een dagbesteding voor cliënten van Triade gehuisvest. De opgave was het ‘zorg-erf’, een ensemble van drie woongebouwen met een plat dak en een dagbesteding en kantoorgebouw met een markante kap, uit te breiden met een nieuwe groepswoning.

Triade heeft een heldere huisvestingfilosofie: groepen worden naar sfeer en behoefte georganiseerd. Aandachtspunten daarbij zijn: veiligheid, geborgen, betrekken, eigen wereld, genieten van een ander. Voor de nieuwbouwlocatie is een zachte, kwetsbare groep in gedachten die minder op de eigen kamer zal zijn en meer samen in een huiskamer. Er zijn in de groep ook bewoners die behoefte hebben aan een overgangsruimte om ‘op te schalen’ van privé naar collectieve ruimte.

In ons plan krijgt de nieuwbouw voor deze groep een onderscheidende plek en een andere identiteit dan de al bestaande zorgwoningen. Ze vormt samen met de voormalige bedrijfswoning en het dagbestedingsgebouw een ‘boerderij-erf’ welke zich onderscheidt door de landelijke sfeer met kappen en een afwijkend kleur- en materiaalgebruik. Een heldere padenstructuur verbindt en ontsluit beide ensembles.

Tijdens een co-creatieproces met het zorgteam is een getekend programma van eisen ontwikkeld dat het vertrekpunt was voor het ontwerp. Het woongebouw is ontworpen als een gewoon huis. Vanuit de woonkamer met open keuken is overzicht over het hele gebouw en met verschillende hoekjes biedt de woonkamer voor elke bewoner en verschillende activiteiten passende en geborgen plekjes. In de uitwerking van het ontwerp zijn op de doelgroep afgestemde voorzieningen, als volledig afsluitbare luiken, vertaald in karakteristieke en beeldbepalende details.

Contact opnemen