Lassuslaan, Zwolle

In opdracht van de Hemink Groep heeft SACON architecten een ontwerp gemaakt voor de renovatie van de kopgevels van de flat aan de Lassuslaan in Holtenbroek, Zwolle. Eigenaar van de flat is de woningcorporatie Openbaar Belang.

Omdat de bouwkundige staat van de kopgevels van de flat slecht was, werd renovatie noodzakelijk. Naast een grote verbeterslag qua isolatiewaarde heeft Openbaar Belang het moment ook aangegrepen tot een esthetische kwaliteitsslag. De kopgevels zijn beeldbepalend in het straatbeeld en vanaf grote afstand zichtbaar vanuit een deel van de wijk Holtenbroek.

SACON architecten heeft een drietal ontwerpen gemaakt, waarbij bij alle drie de uitgangspunten qua isolatie, onderhoud, brand-eisen etc. gelijk waren. Door het maken verschillende metselwerkpatronen ontstonden geheel verschillende uitstralingen. De bewoners van de flat hebben mogen meedenken in het gehele proces en hebben een stem gehad welk ontwerp de voorkeur had. Daar kwam een voorkeur voor het metselwerkpatroon met ‘de kop van Lassus’. De vette knipoog naar het verleden werd zeer gewaardeerd door bewoners.

(Bijna) alle straten in Holtenbroek zijn vernoemd naar componisten. De componist Orlando di Lasso (1532 – 1594) is niet de meest bekende componist, maar staat wel bekend als één van de meest productieve componisten aller tijden. Met de nieuwe gevels wordt de identiteit van de flat versterkt. Dit werd zeer gewaardeerd door de bewoners en door de woningcorporatie Openbaar Belang.

Het abstracte patroon wordt gerealiseerd in metselwerk met verschillende kleuren.

Contact opnemen