Palestrinalaan, Zwolle

Woningcorporatie SWZ gaat de flats Elvis Presley en Louis Armstrong aan de Palestrinalaan renoveren, twee van de vier hoge flats die in de jaren ‘60 aan de rand van de groene wijk Holtenbroek zijn gebouwd. Twee belangrijke thema’s die in en rondom de flats spelen zijn sociale veiligheid en het comfortabeler en energiezuiniger maken van de woningen.

De wensen van bewoners staan centraal in het renovatie- en verduurzamingsproject. In een serie ontwerpbijeenkomsten, waarvoor alle 280 huishoudens een uitnodiging ontvingen, gaven de bewoners input voor het plan. Dit heeft geresulteerd in een schetsplan dat als basis dient voor een aannemersselectie voor de uitvoering.

Het gevoel van veiligheid wordt vergroot door een open uitstraling te maken op de begane grond en eerste verdieping. Aantrekkelijke ruime entrees aan de voor- en achterzijde van het gebouw worden gecombineerd met collectieve voorzieningen en ontmoetingsruimten, zoals een buurtkamer. In samenspraak met de bewoners is besloten om de bergingen te verplaatsen van de eerste verdieping naar de begane grond – op de plek waar nu de garages zijn – en de begane grond aan de balkonzijde uit te bouwen. De ruimte die ontstaat op de eerste verdieping wordt ingevuld met nieuwe woningen. Deze woningen krijgen hun toegang via een galerij over het nieuwe platte dak van de uitgebouwde begane grond. Ook de buitenruimtes van deze woningen vinden hier een plek.

Door het moderniseren van installaties en isolatie verbetert het wooncomfort en wordt een sprong gemaakt van energielabel F/G naar energielabel A. Naast een goed geïsoleerde gevel en comfortabele installaties voor ventilatie, verwarming en warm water, krijgt elk appartement een nieuw balkonhek waarin zonnepanelen zijn opgenomen die direct worden aangesloten op de individuele meterkasten in de woningen. Hierdoor kunnen de bewoners zelf duurzame energie opwekken en op de energiekosten besparen.

Bekijk ook dit filmpje van SWZ

Contact opnemen