Prachtige baksteenarchitectuur interieur Theodora Kapel

De ver- en nieuwbouw van het kloostercomplex, aan de Harm Smeengekade in Zwolle, nadert zijn voltooiing. Hart van het complex is en blijft de in 1930 gebouwde Theodora kapel, naar ontwerp van de architect HCM van Beers.

Kenmerkend voor de ontwerpen van deze architect, die verschillende katholieke kerken ontwierp, waren plannen met bijzondere in metselwerk uitgevoerde (spits)booggewelven.

Het interieur van de Theodora Kapel is, waarschijnlijk in dezelfde periode als toen de voorbouw van het kloostercomplex werd vervangen door hoogbouw, wit geschilderd. Eén van de uitgangspunt in het transformatieproject van het klooster en de hoogbouw is de oude kapel, die nu in bezit van IJsselheem is, weer ‘klaar te maken’ voor de toekomst. Dit doen we door de kapel meer gebruikskwaliteit te geven en ook door deze zo veel mogelijk in de oude waarde te herstellen.

Op dit moment wordt hard gewerkt aan het schoonmaken van het baksteeninterieur van de kapel en dat levert prachtige beelden op. Op de foto’s is goed te zien hoe de kapel transformeert: Een deel van het interieur is nog wit, maar op een aantal plekken zijn de verschillende gekleurde bakstenen met behulp van een ‘chirurgisch’ schoonmaakproces weer in beeld gekomen. Er wordt een pareltje uitgepakt en weer zichtbaar gemaakt voor de stad, wij zijn blij en trots dat dit gelukt is.

Bekijk ook de projectpagina

 

Laatste nieuws