Architectuur Biënnale Zwolle, 2016

Tien Zwolse architecten hebben de handen ineengeslagen om tijdens de Zwolse Architectuur Biënnale de stad een bijzondere architectonische beleving te geven. Een unieke samenwerking die met dit ‘bruggenproject’ een primeur beleefde. Ruimtes ontwerpen, plekken zorgvuldig vormgeven, van groot tot klein, dat is het vak van de architect! Tijdens de Architectuur Biënnale hebben de Zwolse architecten getoond wat architectuur de stad kan bieden aan geïnteresseerde bezoekers en toevallige passanten.

De voetgangersbruggen van Zwolle waren op zaterdag 25 juni het toneel van de ‘Zwolse Architectuur Biënnale 2016’. De voetgangersbruggen die bezoekers van de binnenstad passeerden op hun route naar de binnenstad, boden op die dag opeens een bijzondere beleving. De ontwerpen van de omgetoverde bruggen prikkelden de fantasie en lieten mensen met andere ogen naar de in het straatbeeld zo vertrouwde bruggen en hun omgeving kijken.

De Pelserbrug werd ingepakt met wit doek en omgetoverd tot ‘Kathedraal’. De Rodetorenbrug kreeg een ander aanzicht door bovenop de brug een spiegelbeeld van de fragiele en mooie onderconstructie te realiseren. Door de plaatsing van een immens loungemeubel werd de brug getransformeerd van ‘route’ tot ‘verblijfsplek’. Het Kerkbrugje stuurde door een compositie van lamellen de blik van de voorbijgangers, de brug werd een uitzichttunnel. Daarnaast werd er zelfs één brug aan het gezelschap toegevoegd, een onzichtbare brug. Niet zichtbaar, maar in het verlengde van de Stationstraat kon men voor een paar dagen over het water naar de binnenstad lopen.

SACON architecten vormde samen met Zelda Meeuwsen, Sjouke Westhoff architecten en Ruimtetuig de werkgroep voor de Rodetorenbrug. De fotografie is van Ben Vulkers.

Contact opnemen