Dorsphuis, Lierderholthuis

Na een tragische brand is het dorpscafé d’Olde Wettering volledig verloren gegaan en is Lierderholthuis een belangrijke gemeenschapsvoorziening kwijt geraakt. SACON kreeg de opdracht een nieuw ontwerp voor de locatie te maken. Het nieuwe dorpshuis gaat deel uitmaken van het multifunctionele centrum dat in 2013 is gerealiseerd. Het gebouwconcept van het MFA is dat van een samenstelling van agrarische schuurvormen. Het nieuwe dorpshuis past bij de uitstraling van het centrum en is als ‘hoofdgebouw’ van het ensemble dorpshuis/MFA ontworpen.

Het dorpshuis ligt in de hoek Kerkslagen-Lierderholthuisweg. De Kerkslagen is een landelijk dorpsplein met kerk, pastorie, voormalig dorpshuis, een voormalige boerderij en een dorpsschooltje. Het vele groen en het profiel zorgen voor een weldadige landelijke sfeer. De architectuur van de nieuwbouw refereert aan die van een herenboerderij. Het gebouw vormt een passend ensemble met de omliggende bebouwing. Het mooie metselwerk en de dakranddetails, een knipoog naar het klassiek vormgegeven balkonhek, kaders rondom de entreedeuren geven een eigentijdse interpretatie aan de traditionele architectuur.

Een nieuw dorpshuis realiseren biedt de kans deze passend te maken op de huidige wensen. De inwoners van Lierderholthuis willen zich thuis voelen in een nieuwe herkenbare horecavoorziening die flexibel te gebruiken is. De bar en de keuken hebben een centrale positie in het gebouw. De begane grond is multifunctioneel te gebruiken en bestaat uit de dorpskamer met de serre en de voorkamer. Met een schuifwand kunnen de ruimtes bij elkaar worden betrokken.

Drie tweekamerappartementen worden op de verdieping gerealiseerd. Deze voorzien in een behoefte aan kleine zelfstandige woonruimte voor één- en tweepersoons huishoudens. Gedacht wordt bijvoorbeeld aan (jonge)starters uit het dorp.

Contact opnemen