Dorpshuis, Lierderholthuis

Grand Café de Wettering, ‘de dorpskamer’, met daarop 3 appartementen is gerealiseerd op de locatie van het in 2020 afgebrande dorpscafé in het hart van Lierderholthuis. Met de oplevering is het dorpshart Lierderholthuis weer hersteld: het nieuwe café ligt tegenover de kerk en de school (ook een ontwerp van SACON), naast een voormalige boerderij en de pastorie én aan het buitengebied.

De dorpskamer is zo ontworpen dat deze flexibel te gebruiken is. De bar en de keuken hebben een centrale positie. De ruimte is geleed in plekken met een verschillend karakter. De serre, van waaruit een prachtig uitzicht over de weilanden, ligt aan het terras. Bij de voordeur is de stamtafel. Daarnaast is er de voorkamer die met een schuifwand van de rest van het café gescheiden kan worden en ook door groepen kan worden gebruikt. De drie appartementen boven de horeca bieden woonruimte aan (jonge)starters uit het dorp.

De dorpskamer sluit aan op het in 2013 gerealiseerde multifunctionele centrum. Het gebouwconcept van dit mfc is dat van een samenstelling van agrarische schuurvormen. De nieuwe dorpskamer is zo vormgegeven dat het een logische entree en een uitnodigend gezicht is van de bestaande bouwdelen. De architectuur refereert op een eigentijdse manier aan die van oude herenboerderijen. De hoofdvorm is eenvoudig en de gevelindeling klassiek met hoge ramen op de begane grond en voordeuren centraal in de gevel. Mooie metselwerk- en dakranddetails, een rank vormgegeven balkon welke fungeert als luifel, kaders rondom de entree deuren en de stoere serre geven het gebouw sfeer en zijn beeldbepalend.

Contact opnemen