Circulaire proeftuin Veemarkt, Zwolle

Het door SACON in samenwerking met Ekowood Houses ontworpen appartementengebouw aan de Veemarkt 23 in Zwolle is als circulaire proeftuin een koploper van ontwikkeling van een duurzame en circulaire woonbuurt op het vroegere veemarkt terrein. De locatie, waar vroeger hotel Wijnberg stond, maakt deel uit van een cultuurhistorisch waardevol ensemble. Met de nieuwbouw wordt beoogd dat de geschiedenis van de plek zichtbaar blijft.

Het ontwerp volgt de oorspronkelijke rooilijn en de kleur, kapvorm en bouwhoogte past bij die van de aangrenzende bebouwing. De vanaf de Veemarkt gezien dubbele dwarskap draagt eraan bij dat het gebouw past in de maat en schaal van de historische bebouwing in de omgeving. In de plint met in de gevels grote puien met dubbel openslaande deuren is ruimte voor voorzieningen. De uitnodigende hoofdentree van de woningen ligt hier naast en biedt toegang tot het trappenhuis en de lift. De galerijontsluiting is aan de noordzijde van de kavel. Aan de zuidgevel wordt over de volle breedte gewoond. De 16 3-kamerwoningen hebben een beukbreedte van 6 m.  Daarnaast zijn er 4 studio’s en een collectieve fietsenberging welke bereikbaar is vanaf de Vos de Waelstraat.

De naam ‘Wijnberg’ verwijst naar de geschiedenis van de plek en heeft een prominente plek op de gevel. In de zuidoostgevel zal een replica van de oorspronkelijke muurschildering (met Hotel Wijnberg en de letters kosher) ongeveer op dezelfde positie als waar deze destijds was worden aangebracht.  De overgang tussen gebouw en openbare ruimte wordt vormgegeven door een raster van kolommen en balken waarin de balkons zijn opgenomen. Op de begane grond vormen deze een pergola voor (het terras van) de maatschappelijke voorziening en het biedt ruimte voor gevelbegroeiing. De bestrating bestaat uit hergebruikt materiaal (betontegels en klinkers)

Biobased en circulair
Ekowood Houses gebruikt houten bouwelementen voor wanden, vloeren en daken  met een RC-waarde van 7,5. Ook trappen en liftschacht zijn van hout. De binnenwanden worden afgewerkt met gipsplaat, het CLT plafond blijft in het zicht. De begane grondvloer is een betongietvloer welke geen afwerking krijgt. Verwarmt wordt via infrarood stralingspanelen in het plafond.

De gevel bestaat uit een onbehandeld bamboe gevelbekleding (lange levensduur en biobased) op een plint van circulair en remontabel metselwerk (systeem click-brick pure). Er wordt nog onderzocht of de zogenaamde ‘cyclo-steen’, bestaand uit vermalen (bak)stenen, toegepast kan worden in de remontabele click-brick -vorm. Hierbij zou ook gebruik gemaakt kunnen worden van de betonstenen, die vrij komen na herontwikkeling van de IJsselhallenlocatie.

Natuurinclusief en klimaatadaptief
In de gevels zijn nestelmogelijkheden voor vogels, vleermuizen en insekten. In de zuidoost- en noordoostgevel wordt gevelbegroeiing op spandraden toegepast en het platte dak is voorzien van een natuurdak met planten die goed gedijen in de schaduw. Het natuurdak draagt ook bij aan de infiltratie van regenwater en heeft een verkoelend effect in de zomer door verdamping. Overtollig regenwater wordt gebufferd in kratten en geleidelijk geinfiltreerd of afgevoerd.

Contact opnemen