Spui Biesbosch, Zwolle

In opdracht van deltaWonen en Nijhuis Bouw heeft SACON een ontwerp gemaakt voor de renovatie van de gevels en het verbeteren van de entrees van de flats aan Spui en Biesbosch in Zwolle.

Het betreft 320 woningen op twee locatie. Op beide locaties staan twee flats, haaks op elkaar. In het oorspronkelijke ontwerp waren de flats via doorlopende galerijen als een soort luchtbruggen met elkaar verbonden en waren de entrees, trappen en liften gepositioneerd op de twee buiten hoeken.

in de renovatie die in de 90er jaren heeft plaatsgevonden is tussen de flats een derde entree (met lift en zonder trappenhuis) toegevoegd. Met deze ingreep werden de twee flats samengevoegd tot ‘’en gebouw. De nieuw toegevoegde ingang oogde door de centrale positie en de schuin gepositioneerde lift als de hoofdentree. De oorspronkelijke entrees zijn destijds ook gerenoveerd, maar waren veel terughoudender in uitstraling. Er lag dus een kans om als onderdeel van het huidige verbeteringsplan de entrees meer gezicht te geven.

Daarnaast waren er meer te verbeteren punten: De hal bij alle entrees was erg donker en miste sfeer. Door het toevoegen van de midden-entree was een onlogische huisnummering ontstaan, wat de vindbaarheid van de woningen niet ten goede kwam en vooral voor hulpdiensten een ongewenste situatie opleverde. Daarnaast lag de centrale entree te veel verstopt achter de lift en was er op die plek een slechte akoestiek en zeer lage verdiepingshoogte. Vanuit de bergingen was er geen directe deur naar buiten meer, fietsers en brommers moesten door de hal. Een andere vraag was het verbeteren van de (rolstoel en scootmobiel) toegankelijkheid van de woningen voor de doelgroep senioren.

Met de nieuwe renovatie is om drempelloos de woningen binnen te kunnen komen de galerij verhoogd en daarmee ook de borstwering van de galerijen. In het ontwerp hiervan is, mede vanuit de circulariteitsgedachte, ervoor gekozen het hekwerk te hergebruiken en de dichte borstwering op te hogen.

Daarnaast hebben de drie entrees met chirurgische ingrepen een ware metamorfose ondergaan. De dakranden zijn verhoogd, de postkasten zijn herpositioneerd en ook de daglichttoetreding is verbeterd. De centrale entreepui is bijvoorbeeld naar buiten toe opgeschoven ten gunste van een betere zichtbaarheid vanaf buiten en een betere positionering van postkasten en het binnenhalen van meer daglicht. De verlaagde plafonds zijn weggehaald door het op een aantal plekken beter inpassen van de leidingloop en er zijn daklichten gerealiseerd. De patio achter de centrale entree is een groen ingerichte binnentuin geworden. Op RVS tableaus bij de drie entrees wordt de huisnummering met een tekening in één oogopslag inzichtelijk gemaakt. Voor de centrale bergingsgang zijn entrees voor fietsen direct vanaf buiten voorgesteld.

Ook in kleur en materialisering is het aanzicht van de flats veranderd. Voor het schilderwerk is in overleg met de bewoners een natuurlijk palet gekozen. In overleg met de gemeente wordt nog bekeken in hoeverre het stenige entreegebied verder vergroend kan worden.

Contact opnemen