Plot 2 Sluiskwartier, Deventer

Op Plot 2 in het Sluiskwartier in Deventer is Nijhuis voor Rentree de door SACON ontworpen 18 sociale huurappartementen aan het realiseren. De 2 kamer-woningen zijn ontworpen in het Trento systeem van Nijhuis en door de slimme engineering is het plan, ondanks de complexe hoofdvorm, betaalbaar en haalbaar geworden.

De locatie is prachtig gelegen aan de rand van de binnenstad, aan de IJssel en de Buitengracht van Deventer en heeft een rijke geschiedenis. Het Sluiskwartier kreeg vorm in de tweede helft van de 19e eeuw. Deventer groeide door toenemende industrialisatie en er mocht expansie buiten de stadsmuren gaan plaatsvinden. ‘Over de haven’ werden bedrijven, statige herenhuizen en pakhuizen gevestigd. De waterdoorgang met sluis verbond de IJssel en haven met de Buitengracht en het Overijssels kanaal. De sluis zorgde voor veel bedrijvigheid en was mede bepalend voor het karakter van het gebied, wat door de naamgeving geïllustreerd wordt.

Door het dempen van de haven en de sluis en het wegtrekken van ondernemingen was het gebied in verval geraakt en vindt een integrale herontwikkeling plaats waarvoor ons bureau het ontwikkelplan en het stedenbouwkundig plan heeft opgesteld. De rijke historie van het Sluiskwartier was daarbij de inspiratiebron. Het gebied wordt getransformeerd tot een onderscheidend stedelijk woon- en werkgebied waarbij de cultuurhistorisch waardevolle panden blijven behouden. Met de ontwikkeling van plot 2 wordt de spits afgebeten in de herontwikkeling van het gebied.

Plot 2 ligt tussen het Pothoofd en het stedelijk erf. De ontwikkeling op plot 2 is dus deel van de bebouwing aan het voor de stad zeer beeldbepalende IJsselfront en tevens van de bebouwing in het hart van het Sluiskwartier. Het plot heeft daarbij een extra prominente plek omdat het een hoekpand is en grenst aan de (nieuwe) autotoegang vanaf het Pothoofd naar het gebied.

Het ontwerp refereert op een eigentijdse manier aan het verleden waarin een mix van woonhuizen en industriële architectuur de karakteristiek van het gebied bepaalde. De twee bouwdelen van plot 2 (A en B) vormen afzonderlijke volumes, elk met een eigen architectonisch concept en uitwerking. De architectuur van het bouwdeel aan de Pothoofdzijde (bouwdeel A) is een moderne vertaling van het 19e eeuwse Deventer Stoomboot Maatschappij pand, een statig woonhuis met kap. De centrale entree van de bovenwoningen ligt tussen de bouwdelen en vormt een mooie verbinding tussen de twee identiteiten. De architectuur van bouwdeel B aan de stedelijk erfzijde is industrieel van karakter. De stoere architectuur is opgebouwd vanuit een grid. De begane grond woningen aan respectievelijk het Pothoofd en het stedelijke erf hebben hun voordeuren direct aan de straat. Dit draagt bij aan de levendigheid van de plint. Naast privé buitenruimten is er een collectieve en groen ingerichte plek op de 1e verdieping op het dak van de bergingen. Bovenop het trappenhuis / de entreehal van de bovenwoningen wordt het dak ingericht met vanaf de straat gezien beeldbepalend groen.

Bekijk hier het ontwikkelplan Sluiskwartier

Contact opnemen